Kläder

På denna sidan kommer vi gå igenom de regler som finns gällande kläder. Det viktigaste gällande kläder och annan utrustning är känslan. Det ska kännas magiskt!



Häxor, trollkarlar och magikers klädstilar

Inspireras av stilen på kläderna från böckerna samt första och andra filmen. Sådant vi gärna vill se är långa klädnader och såkallade "wizard robes". Glöm inte trollstavshållare och eventuellt en väska!

Fantastiskt: Långa klänningar, långa klädnader, kjortlar och långkjol, wizard robes, mantlar, rock, skor av lite gammaldags typ. Allt detta gäller både män och kvinnor, här är det normalt för alla att ha klänning! Tänk på mannen i fjärde boken som gillade nattlinnet.

Kan funka bra: Skjorta, gammaldags finkläder, väst, kostymbyxor, knälånga kjolar, svarta jeans, diskreta gympaskor, asiatiska och afrikanska kläder, rockar

Generellt dåliga val: Typiska mugglarkläder såsom t-shirt, blåjeans, mjukisbyxor, tydliga märken, mugglarsportkläder, skinnjackor, vanlig svart kostym

Tips: Kolla in elevernas skoluniform nedan och se så att du inte klär dig så att din karaktär kan misstas för elev!


Bifrosts skoluniform

Elever ska ha skoluniform när de vistas på skolan samt på alla skolaktiviteter. Under rubriken “skoluniformen” nedan så ser ni allting som ni behöver för att lajva en elevkaraktär.

Skoluniformen

- Vit skjorta eller blus i bomull eller motsvarande

- Helsvart underdel, byxor eller kjol, knälång eller längre i bomull eller motsvarande

- Svarta knästrumpor eller strumpbyxor (om du har kjol)

- Slips som ni köper av oss för 25 kr, andraårselever hämtar ut innan lajvet och förstaårseleverna får slipsen in-lajv vid insorteringscermonin

- Trollstavshållare i bälte*

- Trollstav

*I vissa fall - t ex där formen på staven är alldeles för otymplig för att kunna stoppas i en hållare - går det bra att ha trollstaven i en väska, så länge den kan stoppas undan och inte viftas med. Men vi vill framförallt se trollstavshållare. In-lajv handlar det om trollstavssäkerhet.

Valfria tillägg

- Svart robe/kappa. Denna får inte ha en Hogwartssymbol och fodret får gärna matcha elevhemmets färger (men det senare är inte ett krav)

- Svart häxhatt av tyg (inte det typiska plastiga maskerad-materialet)

- Svart kofta/pullover

- Tjock mantel, tjock stickad tröja, rock eller kappa att ha utomhus för värmens skull, denna får vara i vilken färg som helst och är till för att ni ska hålla er varma när ni går ut

- Halsduk, vantar och mössa. Inga direkta krav på färger eller liknande men det är jättekul när ni gör saker i elevhemsfärgerna!



Durmstrangs skoluniform

- En klarröd kjortel av bomull eller linnetyg, ca halvvägs över låren till knälång

- Hellånga byxor av bomull eller linnetyg i svart

- Svart armbindel med skolans vapensköld, köpes vid incheck för 25 kr.

- Ett bälte, slätt bälte, antingen ringbälte eller vanligt spänne

- Ett sätt att bära staven, antingen stavhållare eller bältesväska


Tips

Tänk på att ni spelar renblodiga och er klädstil därför inte influeras av mugglarsamhället. Ordna därför gärna en mantel eller något liknande som värmande plagg och inkorporera gärna pälsdelar bland accessoarerna om ni kan göra det på ett snyggt sätt.

Använd också gärna smycken som örhängen, halsband, armband, ringar och liknande, ni är rika och gillar antagligen att visa det ;)




Bal- och festkläder

Klädnad är att föredra på alla oavsett könsidentitet, men klänning eller kostym går också bra. Bra balklädsel handlar mycket om känsla, dels vad som passar in i den magiska delen av fiktionen och dels vad som passar din karaktär.

Det du ska lämna hemma är den svarta kostymen, även om du spelar en mugglarfödd. Om du verkligen inte kan hitta på någon balklädsel så ser vi hellre skoluniformen än den svarta kostymen. Tänk utanför svart-kostym-och-slips boxen och kom ihåg att vi lajvar i ett magiskt samhälle!

Hellångt, gammaldags och färgglatt är ledord. Trolldomssamhället är magiskt och annorlunda. Det går bra att bara ösa på med olika stilar, smycken, glitter, färger, moden och det gör inte så mycket om det skär sig. Tänk även på att saker som slipsar enkelt byts ut mot en kravatt t.ex! Inspireras av medeltida kläder, renessansmode, steampunk, indiska kläder och allehanda häxor/trollkarlar/magiker samt första och andra Harry Potter filmen.



Spöken

Spöken ska vara helt vitsminkade, ha vitt/ljusgrått/silvrigt hår och vita/ljusgråa kläder från den tid och miljö som de dog i. Vill du ha accessoarer eller fläckar på dina kläder så går det bra, men kom ihåg: inga färger förutom vitt/ljusgrått/silver - det är just det som gör spöken till så otroligt häftiga karaktärer :)




Skor och ytterkläder

Ni bör ha med er inneskor och uteskor. I princip går vilka skor som helst bra, men spelar du en renblodig karaktär får du gärna köra mer gammaldags skor. Vi rekommenderar kängor eller andra kraftiga skor till alla som ska ut och springa i skogen på natten. Inneskor måste vara rena och får inte användas utomhus.

Ytterkläder brukar vara en återkommande fråga. Det är superviktigt att ni har med något varmt lajvigt att sätta på er, speciellt under lajven som är vintertid. Yllemantel fungerar alltid, rock fungerar också bra samt kappor. Kortare rock- och kappliknande jackor fungerar. Ni kan också ha tjocka stickade tröjor.


Att undvika

- Blixtlås

- Dunjacka/täckjacka/skidjacka och andra typiska mugglarjackor

- Polyester och andra plastmaterial




Väskor

Att förvara saker är bra, men vad för väskor är okej?

Fantastiskt: Gammaldags väskor, koffertar, typiska lajvväskor i läder som brukar passera

Kan funka bra: Diskreta vanliga väskor, korg/låda

Generellt dåliga val: Plastpåsar, lysande starka färger, plastmaterial

Glöm inte att offmarkera väskorna om du vill göra det (läs i reglerna om varför du skulle vilja eller inte vilja göra det).



...men mugglarkläder då?

Mugglarkläder finns självklart i fiktionen, och ibland benämner vi dem som off trots att de egentligen kanske inte är det. Vårt mål med de här riktlinjerna om kläder är att ge instruktioner, inspiration och idéer så att vi gemensamt kan förstärka känslan och höja stämningen ännu mer. Vi upprepar återigen att bra kläder handlar mycket om en känsla.

Ibland kan mugglarkläder till och med ge stämning till lajvet. Exempelvis om de har en lektion i mugglarstudier eller om det är någon som kommer direkt från mugglarsamhället. Men de kommer inte få en effekt om de inte utgör en kontrast till magikernas klädstilar.

Hjälp gärna till att spela upp mugglarkläder som ovanliga!



9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Vad synd att slips är ett måste eftersom eleverna inte har det i böckerna, utan bara i filmerna. Förstår att det blir enklare för folk att hitta lajvkläder på det viset, men tycker ändå det känns rätt så mugglaraktigt..

  SvaraRadera
 3. Vi vill att det ska vara enkelt att börja lajva, därför har vi låga krav som skapar bra stämning. Att eleverna har slips är dessutom ett bra sätt att skilja på vem som går i vilket elevhem och skapa en gemenskap :)

  Sedan så finns möjligheten till mer trolldomsaktiga kläder om en spelar en annan karaktär än elev, t ex lärare, auror, spöke eller forskare.

  SvaraRadera
 4. En länk om man vill sy sig en häxhatt kanske? :)

  http://www.deliacreates.com/make-witch-hat-in-any-size-tutorial/

  Är det tillåtet att göra den i andra svarta material än svart tyg, bara det är svart? :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken!

   Vi återkommer med svar på din fråga, för snabbare svar så maila oss :)

   Radera
 5. Det finns väl inga krav på hur en trollstav skall se ut så länge det inte är till exempel en "glow-stick" eller av liknande art?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ska se ut som trollstavar gör i HP-fiktionen och de får inte innehålla elektronik. Om du är osäker så maila en bild till oss :)

   Radera
 6. Hur gör vi med underkläder?? Trosor o bh som vanligt eller utan bh.Och vid bad Har man nåt spec på sej eller inget?

  SvaraRadera
 7. Det får du göra som du själv känner. Jag brukar köra med enkla helfärgade trosor+bh, svart/vitt/beige är bra färger. Oftast visar du ju inte underkläderna för folk, men när du t ex bytar om så är dem lätta att bortse från.

  Det finns ingen möjlighet att bada som det ser ut nu. Om vi arrangerar ett lajv där möjligheten finns kommer det att komma ut mer information då. Dock tvivlar jag starkt på att det blir nakenbad.

  /Linn, huvudarrangör

  SvaraRadera