Var börjar jag?

Tycker du det finns många flikar på hemsidan? Och så en wiki på det? Det gör det, men du behöver inte läsa och kunna allt. Reglerna och det mesta som finns här på hemsidan måste du ha läst. Men wikin innehåller mycket information. Här är en guide över miniminivån av vad du behöver läsa för att kunna lajva ordentligt i fiktionen.

Bifrost-lajven utspelar sig i en fiktion som baseras på Harry Potter-böckerna. Läser du böckerna så vet du vilken värld vi är i, men för att kunna lajva Bifrost har det ändrats en del och kommit till en del, därför är det viktigt att ha koll på inte bara Potter-fiktionen, utan Bifrost-fiktionen.

Här följer en lista med olika saker som är annorlunda i Bifrost och är bra att ha koll på, samt tips om vilka sidor som är bra att kolla in.


Tidigare lajv

Det finns noveller till samtliga lajv som tar upp vad som har på lajven, läs dem under Om kampanjen - Tidigare lajv.

Det är en bra sak att ha lite koll på tidigare lajv så att du vet ungefär vad de handlar om.


Bifrost

Bifrost är den svenska trolldomsskolan, där börjar eleverna efter att de har gått ut grundskolan i mugglarsamhället. På skolan finns de tre elevhemmen Frejheim, Odheim och Lokheim. Läs mer om skolan under fliken Fiktion - Bifrost, samt på wikin.

Det är nödvändigt att läsa på om Bifrost för alla karaktärer, då majoriteten av karaktärerna gått på Bifrost även om det inte är ett skollajv. De flesta lajv utspelar sig dessutom på skolan.


Grindelwalds Anhängare

Dödsätarna föll med Voldemort år 1998, på Bifrost-lajven hittar du istället Grindelwalds Anhängare. En organisation som följer Grindelwalds ideologi “för den goda sakens skull” och strävar efter att bryta trolldomssekretessen och ta kontroll över mugglarna, “för allas bästa”. Grindelwalds Anhängare började som en illegal organisation, men är idag en politisk ideologi med starkt fäste i spridda delar av Europa. Vissa ser dem som onda, andra ser dem som nödvändiga. Läs mer under Fiktion - Grindelwalds Anhängare, samt på wikin.

Grindelwalds Anhängare pratas det mycket om på lajven, och därför är det bra med lite off-kunskaper i förhand.


Den gamla seden

I trolldomssverige finns det fortfarande många som utövar en tro som kallas den gamla seden. Den liknar mugglarnas asatro, men med andra perspektiv på trolldom och en del andra historier. Till exempel anses Tor vara en mugglargud då han var den första ynken och joterna ses inte som onda.

Inom den gamla seden utövas blot, de största är vid midsommar och midvinter. Dessa är så pass stora att de ofta firas av icke-troende också. Ytterligare en stor högtid är fjättringsdagen, som firas på sommaren och är omtyckt av troende såväl som icke-troende.

Läs mer om den gamla seden och traditioner på wikin.

Den gamla seden är inte lika relevant om du spelar mugglarfödd, men kan vara bra att känna till.


Trolldomsätter

Det finns många renblodiga ätter i Sverige, en del finare än andra. De som räknas till de gamla stora ätterna är Korpvinge, Snöbäck, Löwengrip och Renstjärna. Andra gamla fina familjer är till exempel Nastrand och Svafvel.

Ätterna är i princip alltid rika, har gamla släkthem och har mycket makt i trolldomssamhället. Dessutom har de sina egna traditioner, ofta starkt sammanflätade med den gamla seden.

Läs mer om ätterna på wikin.

Att ha koll på trolldomsätterna är inte lika relevant om du spelar mugglarfödd, men de renblodiga bör ha en uppfattning om vilka ätterna är samt hur de ställer sig till tingen och de gamla lagarna.


Trolldomsministeriet

Det svenska ministeriet liknar det engelska som känns igen från Harry Potter-böckerna, dock fungerar det lite annorlunda. Det finns fler olika avdelningar och indelningar, men framförallt har trolldomssverige ett röstningssystem för att rösta fram en trolldomsminister vart tredje år. Alla myndiga - dvs de över 21 år - ska rösta mellan någon av de olika enhetscheferna. Läs mer om ministrarna och vad de strävar efter på wikin.

Alla bör ha lite koll på ministeriet, återigen undantaget mugglarfödda som inte är uppväxta i trolldomssamhället.


Runbladet

Sveriges trolldomstidning, en motsvarighet till engelska Daily Prophet. Tidningen kan köpas inlajv för ett par tior och är ofta proppfull med intrigledtrådar såväl som skratt. Innan lajvet kan du skriva in egna artiklar, modereportage, reklamannonser, kontaktförfrågningar mm, se hur under fliken Fiktion - Runbladet.


Vad vet trolldomsfödda om mugglare?

Det finns en flik om det här, under Trolldomssamhället. I och med att alla häxor och trollkarlar födda efter 1946 i Sverige har gått i mugglarskola vet de mer än vad trolldomsfödda i Harry Potter-böckerna gör. Läs fliken och se hur mycket din karaktär lämpligen vet om mugglare.

En sida som är värd för alla att titta igenom.


Kvastsport

Sverige har specialiserat sig på kvasttillverkning och det är inte bara quidditch som är en populär sport i Bifrost-fiktionen. Läs mer om akroflyg, gast och terrängflygning under Förberedelser - Kvastar.

En av de sidor som du kan hoppa ifall din karaktär inte är intresserad av detta.


Shoppingställen och byar

I Harry Potter-böckerna finns Diagongränden och Hogsmeade, men Sverige har en större trolldomsbefolkning tack vare sitt lägre invånarantal och därför finns det fler mugglarfria platser. I Lund finns Mimersgatan och i Stockholm finns Kittelgränd. Sen finns det ett antal mugglarfria byar, till exempel Grimshög, Lilledråkvast eller Birka. Läs mer på wikin.

Väl värda att titta igenom för alla då alla karaktärer tillbringat mer eller mindre tid på olika orter.


Gympaskor, blåjeans och mobiler

Bifrost utspelar sig i realtid och det finns mugglare parallellt med magiker, i böckerna används jeans, gympadojor och liknande. MEN det vill vi inte se på lajvet. För att ha en bra stämning ber vi er att undvika plastflaskor, ficklampor, blåjeans och liknande. Kom också ihåg att mobiltelefoner, Nintendo DS, mm inte fungerar då magin stör teknologin.

Mer om kläder hittar ni under Förberedelser - Kläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar