Valuta

Trolldomssverige har två valutasystem, guld och galleoner!

Vi vill se mycket handel på lajvet och hoppas att vi ska kunna skapa en någorlunda välfungerande lajvekonomi genom att kombinera de här två valutorna, varav guld är off-lajv pengar och galleoner är in-lajv pengar. Framförallt vill vi se galleonerna cirkulera. Köp, sälj och slå gärna vad!

Observera att det aldrig går att diskutera huruvida en prissättning ska bytas från guld till galleoner under lajvet. Och det går såklart inte att växla mellan galleoner till guld och tillbaka. Ibland säljs varor i vissa valutor och det bara är så.


Svenskpräglade knutingar, siklar och galleoner.


Guld

Guld (vanlig off-tiokrona), liten guld (vanlig off-femkrona), stor brons (vanlig off-tvåkrona) eller liten brons (vanlig off-enkrona).

Om ett pris anges i guld betyder det att ni köper saken off-lajv. Saker som kostar i guld betalar ni med riktiga pengar.

Intrigföremål, stöldmarkerade föremål, trolldrycker, galleoner och liknande får under inga omständigheter säljas i guld.

Ett par exempel på saker som kan kosta i guld är tidningen, cider på världshuset, hantverk som vissa affärer säljer samt smått och gott från eventuella sötsaksförsäljare

Tanken med guld är att det är ett sätt att dels köpa extragrejer som inte ingår i lajvavgiften, men också för att få handel under lajvet med t ex hobbyhantverkare som säljer sina grejer i butiker.


Galleoner

17 siklar på en galleon, 29 knutingar på en sikel, med andra ord går det 493 knutingar på en galleon


Om ett pris anges i galleoner, siklar eller knutingar betyder det att ni kan handla saken in-lajv. Alla saker som bara köps med galleoner ska också vara stöldbara och markerade med antingen ett rött band eller en bytesruna. Det går även att stjäla galleoner. 

Mat på världshuset kommer även att kosta i galleoner. Om ni blir rånade fem minuter innan matdags och är jättehungriga - prata med köket in så kan de skriva upp dig på en skuldlista eller liknande. Det är klart att ni får mat på lajvet även om ni inte har in-lajv valutan.

Samtliga mynt skall lämnas tillbaka i ut-check efter lajvet. Då vi vet att de är väldigt snygga erbjuder vi möjligheten att köpa dem för 10 kr/st efter lajvet - och ber er göra det istället för att sno dem. Helst vill vi dock att ni lämnar tillbaka alla mynt så att vi kan använda dem på framtida lajv.

Kombinationer

Saker som kostar i guld får gärna kosta i galleoner också. Ni kan också ha delar av er butik i guld-valuta och delar i gringotts-valuta. Detta kan var väldigt praktiskt.

T ex om du säljer trolldrycker kan du kräva att personen som du säljer till ska ha med sig en flaska som du kan hälla trolldrycken i. Annars kan du begära en stor silver för en liten flaska. Medan själva trolldrycken kostar en sikel. Eller så stöldmarkerar du flaskan istället för att ta betalt för den och hämtar upp den på upphittatbordet efter lajvet.


Checkar och bankuttag

Det kommer att finnas ett begränsat antal mynt ute i spel, mindre än vad som kanske är logiskt i fiktionen. Därför kommer det finnas möjlighet att sätta in och ta ut pengar hos banken.

För att få ett så fungerande ekonomiskt system som möjligt på lajvet kommer vi även att ha ett system av checkar på lajvet. De ser ut ungefär som på bilden nedan, men är ifyllda och med sigill. Vissa kommer få checkar i in-check, men de flesta checkar kommer skrivas in-lajv hos bankirerna.Lite exempel i galleoner (kommer uppdateras)


En skopa nässlor, 5 knutingar

Ugglegodis, 3 knutingar


Måltid på Staven och Lyktan, 1 sikel

LFF-trolldryck, 1 sikel

Botares tjänster i 10 min, 1 sikel

Pygmepuff, 10 siklar

Stormhattselixir en dos, 7 siklar

Näve flampulver, 1 sikel


Liten uggla, 1 galleon

Fin uggla, 5 galleoner

Trollstav, 7 galleoner

Veritaserum, 5 galleoner

Amortentia, 1 galleon

Kvast 3-1000 galleoner

Osynlighetsmantel, 50 galleoner

Ett litet hus i Lilledrå, 250 galleoner

Ett medelstort hus i Lilledrå, 500 galleoner

Ett stort hus i Lilledrå, 750 galleoner

Ett medelstort hus i Grimshög, 1000 galleoner

En lägenhet för en person på Kittelgränd, 500 galleoner

En lägenhet för en person på Mimersgatan, 300 galleoner

Ett litet hus i Birka, 900 galleoner

En stor gård i Birka, 2000 galleoner

Årsavgift till byrådet, 5 galleoner

Måndagslön för tidningsförsäljare, 2 galleoner

Månadslön för lärare på Bifrost, 30 galleoner

Månadslön för rektor på Bifrost, 60 galleoner

Månadslön för medel-ministeriearbetaren, 20 galloner

Månadslön för auror, 60 galleoner

Månadslön för trolldomsministern, 100 galloner

Månadslön för världsmästare i Quiddich, 150 galleoner

Månadslön för Sverigemästare i Quiddich, 60 galleoner

Veckolön för kittelskrubbare, 3 galleoner

Veckolön för affärsbiträde, 5 galleoner

Veckolön för sommarjobbare i en vanlig butik i Lilledråkvast, 2 galleoner

Genomsnittigt pris på Azkaban-rymling som kan kvitteras ut av prisjägare efter fångst: 500 galleoner


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar