Runbladet

Runbladet är den svenska trolldomstidningen, en motsvarighet till Daily Prophet med korrupta journalister och hela paketet.

Genom att läsa Runbladet får du tillgång till olika saker som har hänt, både i trolldomssamhället och på Bifrost.

De flesta svenska trolldomshem får dagligen ett exemplar av Runbladet. Till Bifrost levereras tidningen i högar för att sedan säljas vidare av ett par frivilliga elever.

Ja, detta innebär att ni kan köpa ett exemplar av Runbladet på plats under lajvet, så ta med er lite tior eller femmor om ni vill ha en perfekt lajv-souvenir ;)

I Runbladet finns alla möjliga olika saker, nyhetsartiklar, kontaktannonser, sportreportage, modeuppdateringar, senaste nytt på magiska marknaden såväl som efterlysningar och reklam.Jag vill skriva till Runbladet!

Vill DU skriva något till Runbladet? Det är enkelt, superkul och ger oss alla en tjockare och personligare tidning. Du kan också ta bilder som du vill ha med, eller skriva reklamannonser om magiska produkter.


Så här gör du som vill skriva:

Steg 1.

Bestäm först vad du vill skriva om - artiklarna kan i princip handla om vad som helst så länge som de platsar i en dagstidning. Ett par exempel är politikers uttalanden, terroristdåd eller zoologiska rön. Artikeln kan också vara inriktat på hem, mode och trender, så du kan skriva små anekdoter om bästa sättet att sköta sitt skrumpfikonträd, en recension av senaste brygderna för slitet hår eller skvaller om kända quidditchspelare (“Har du hört att gastspelaren Liljecrona haft ihop det med sökaren för Polens quidditchlag? Jo, det är säkert! De sågs på -”).


Steg 2.

Om du inte har koll på alla olika sorters tidningstexter så är här en bra sida och nedan finns det guider till att skriva alla olika typer av texter. Om det är en längre artikel skriv en kortfattad inledning som presenterar artikelns sammanhang, en så kallad ingress (nej, inte spelet för iPhone, det här är trots allt trolldomssamhället). En artikel ska vara i Times New Roman storlek 12 och måste vara kortare än en A4. Vi tar gärna emot många små notiser.


Åsiktstexter: insändarekrönikadebattartikel

Arbete: jobbannons

Övriga: annonstecknad serievarning,

Kom ihåg att anpassa ditt skrivsätt efter Potter-fiktionen, det får gärna vara komiskt och lättsinnigt så det blir roligt att läsa. Använd uttryck som ”gråt inte över spilld trolldryck”, ”Oden själv kunde inte ha gjort det bättre” eller ”bara en kvasttur bort”, för att ge mer känsla.


Steg 3.

Hitta på en inlajv-journalist som du skriver genom, för och efternamn. Skriver du mer är det kul att använda samma namn till liknande sorters artiklar.Steg 4.

När du skrivit din artikel skickar du in den till vår mailadress frifantasi@hotmail.com där vi läser igenom den, eventuellt korrigerar ifall någonting inte passar in i fiktionen eller om ett stavfel eller två har smugit sig in. Är det något större än stavfel som behöver ändras mailar vi naturligtvis dig, så du har sista säg över din text :)Steg 5.

Vad väntar du på? Greppa fjäderpennan, låt bli att spilla ut bläckhornet, och börja skriva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar