Runbladet

Dem flesta svenska trolldomshem får dagligen ett exemplar av Runbladet. Tidningen skrivs av Erica och ett gäng peppade lajvare. Det är fritt fram att skriva i tidningen - se hur du gör längre ner på den här tidningen.

Runbladet är den svenska trolldomstidningen, en motsvarighet till Daily Prophet med korrupta journalister och hela paketet. I Runbladet finns alla möjliga olika saker, nyhetsartiklar, kontaktannonser, sportreportage, modeuppdateringar, senaste nytt på magiska marknaden såväl som efterlysningar och reklam. 

Tidningen går att köpa på lajvet. Så ta med lite guld* för den bästa lajvsouverniren ;)


*Referens till valutasystemet, en guld=en tia, en stor silver = en femma, en liten silver = en krona.


Att skriva till tidningen

Vill DU skriva något till Runbladet? Det är enkelt, superkul och ger oss alla en tjockare och personligare tidning. Du kan också ta bilder som du vill ha med, eller skriva reklamannonser om magiska produkter.

HÄR kan du ladda ner pdf:en med tidningen som gavs ut till föregående lajv. (länk kommer)

Och HÄR hittar du enstaka artiklar som har getts ut sedan första lajvet. (länk kommer)


Steg 1.

Bestäm först vad du vill skriva om, det kan variera i seriositet och handla om olika saker, till exempel politikers uttalanden, terroristdåd eller zoologiska rön. Skriv gärna dessa artiklar med en kortfattad inledning som presenterar artikelns sammanhang, en så kallad ingress (nej, inte spelet för iPhone, det här är trots allt trolldomssamhället).

Artikeln kan också vara inriktat på hem, mode och trender, så här kan du skriva små anekdoter om bästa sättet att sköta sitt skrumpfikonträd, en recension av senaste brygderna för slitet hår eller skvaller om kända quidditchspelare (har du hört att gastspelaren Liljecrona haft ihop det med sökaren för Polens quidditchlag? Jo, det är säkert! De sågs -).


Steg 2.

Hitta på en inlajv-journalist som du skriver genom, för och efternamn. Skriver du mer är det kul att använda samma namn till liknande sorters artiklar.


Steg 3.

Börja skriva!


Steg 3.5

Kom ihåg att anpassa ditt skrivsätt efter Potter-fiktionen, det får gärna vara komiskt och lättsinnigt så det blir roligt att läsa. Använd uttryck som ”gråt inte över spilld trolldryck”, ”Oden själv kunde inte ha gjort det bättre” eller ”bara en kvasttur bort”, för att ge mer känsla.


Steg 4.

När du skrivit din artikel skickar du in den till vår mailadress frifantasi@hotmail.com där vi läser igenom den, eventuellt korrigerar ifall någonting inte passar in i fiktionen eller om ett stavfel eller två har smugit sig in. Är det något större än stavfel som behöver ändras mailar vi naturligtvis dig, så du har sista säg över din text :)


Steg 5.

Vad väntar du på? Greppa fjäderpennan, låt bli att spilla ut bläckhornet, och börja skriva!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar