Att kasta magi

Ett av de uppenbara problemen med att arrangera ett Harry Potter lajv är att vi inte kan använda oss av den magi som finns i JK Rowlings värld - därför kommer vi försöka att hitta substitut och sätt att göra lajvet fullt av magi i alla fall. Här finns reglerna för hur magi kastas på lajvet.

För att få reda på vad för magi din karaktär kan kasta, kika på magiinriktningar här.
Mer om magi kan läsas på wikins sida om magi.

Hur magi kastas

Regel nr 1: Att kasta magi
Om någon pekar på dig med en trollstav och säger en besvärjelse följt av en beskrivning så måste du följa denna beskrivning.

En fullständig trollformel: “[magins namn] [effekten den gör] [tiden den varar]”
T ex “Locomotor Mortis, dina ben låses i 100 sekunder.”


Regel nr 2: Misslyckade formler
Det som kastaren av magin inte specificerar får offret själv bestämma. Och om du kastar en magi du inte kan måste du säga “misslyckas” efteråt.

Om t ex din anfallare säger “Locomotor Mortis dina ben låses” så får du som bli träffad själv välja hur länge som trollformeln varar. Men om din anfallare bara säger “Locomotor Mortis” får du som blir träffad själv välja både vad som händer och hur länge det händer. Ett par exempel på vad som skulle kunna hända är att din arm låses istället, att dina ben låses i två timmar eller att det inte händer någonting alls. Ifall du inte kan Locomotor Mortis kan du försöka kasta den ändå, men du måste säga “misslyckas” efteråt - det blir inte så stor grej av just denna formeln men en förstaårselev som kastar “Crucio misslyckas!” kan ändå åka dit för svartkonstutövande för att den försökte kasta. Spela gärna upp försöket om någon kastar en sån formel på dig genom att hitta på en misslyckad effekt.


Regel nr 3: Duellsiffran avgör vem som vinner duellen.
Visa tydligt upp siffran på ena handen strax innan duellen i samband med att ni bugar er eller utmanar varandra. Den som har högst siffra vinner och om ni ligger lika blir det oavgjort. Ni kan också prata off före och göra upp en annan utgång av duellen. Läs mer om dueller.


Regel nr 4: Kraftfull magi
Få ett klart okej från minst en arrangör och en vapendragare innan ni använder de oförlåtliga, obrytbar ed eller legilimens. Detta för att de alla är väldigt kraftfull magi. Kontakta oss innan ritualer (så vi kan fixa effekten). Samma sak gäller om ni vill döda eller skada en karaktär så allvarligt att den blir nedgjord (se reglerna) - ni måste ha ett tydligt OK från minst en arrangör och en vapendragare.


Det finns från och med 2019 två nya magiregler:

Regel nr 5: Icke-verbala trollformler
Alla kan kasta icke-verbala trollformler eftersom detta är någonting som alla lär sig. En icke-verbal trollformel tar längre tid att kasta, därför gör de flesta verbala trollformler. Men det tar längre tid - räkna tyst till fem sekunder innan ni kastar trollformeln för att gestalta detta. Kasta något icke-verbalt gör ni genom att säga “detta hörs inte” precis efter trollformelns namn.

En ickeverbal tarantallegra kan kastas så här: “Tarantallegra detta hörs inte [beskrivning av trollformeln]”


Regel nr 6: Riktade trollformler
Om det är många personer på plats så att det kan vara oklart vem trollstaven pekar på eller om du vill kasta en trollformel i ryggen på någon kan du förtydliga vem du kastar magi på genom att säga personens namn innan.

En tarantallegra kan kastas på en person i en folksamling så här: “[Namn] Tarantallegra [beskrivning av trollformlen]”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar