FAQ

Här kommer en del av frågorna besvaras. Ni kan skicka in frågor antingen till frifantasi@hotmail.com eller lägga upp dem i vår facebookgrupp beroende på vad dem handlar om. Utnyttja gärna Facebookgruppen för att ställa frågor!


Om lajven

Kan jag komma fastän jag aldrig lajvat förut?
Absolut! Oavsett erfarenhet är alla lika välkomna på Bifrost. Våra lajvare är blandade mellan de som lajvat ett par lajv till de som lajvat oräkneliga gånger till de som hade Bifrost som sitt första. Vi har haft många förstagångslajvare på våra lajv och det är jätteroligt att vi introducerat så många nya personer till lajv!

Att vi välkomnar nybörjare betyder dock inte att vi inte ställer krav på våra lajvare. Men kraven på utrustning är låg för den som väljer att komma som elev och informationen ni behöver ha är lätt att läsa er till här på hemsidan. Kolla också in Var börjar jag?

Tveka inte på att ta kontakt med oss om det är någonting som du undrar över, oavsett om du är ny på lajv eller bara ny till vår kampanj.


Vad är det här "in-" och "off-lajv" som ni pratar om?
"Prefixet “in” betecknar något som sker eller existerar i fiktionen, och prefixet “off” betcknar dess motsats; att något sker eller existerar utanför fiktionen i vår egen verklighet. Till exempel kan man säga att “våra roller är gamla vänner in, men off känner vi knappt varandra”. Andra vanliga termer är ingame/offgame och inlajv/offlajv. Lajvare talar också om att saker “känns off”, vilket betyder att något bryter själva fiktionens trovärdighet." Förklaringen är lånad från denna sidan.


Praktiskt

Har ni några åldersgränser?
Ja, från och med året du fyller 15. De flesta av våra deltagare är mellan 20-25, men vi har ingen övre åldersgräns utan vi välkomnar folk i alla åldrar. 15-årsgränsen är dock inte förhandlingsbar och det gäller även spädbarn.

Jag är allergisk/vegan men jag vill ha mat på lajvet, vad ska jag göra?
Skriv detta i anmälan så fixar köket mat till dig också :)

Varför är anmälan så omfattande?
För att vi vill få in all relevant information samtidigt som vi vill att alla deltagare tänker igenom sina karaktärer noggrant. Det blir också mycket lättare att skriva bra intriger till lajvet om vi känner karaktärerna. Anledningen är helt enkelt att vi vill skapa ett så bra lajv som möjligt!

Det är mycket att läsa, ni kan väl inte förvänta er att vi ska läsa igenom allt?
Jo, det gör vi. Speciellt om du inte är en förstagångslajvare och trots att du lajvat med oss i flera år. Vi uppdaterar information hela tiden och förväntar oss att våra deltagare också håller sig uppdaterade. Se det som att läsa en regelbok för att sedan kunna spela ett spel. Om ni vill läsa så lite som möjligt så läs bara allting på hemsidan.

Kan mitt barn åka på detta?
Så länge barnet uppfyller åldersgränsen är detta upp till dig och ditt barn att bestämma. Känner du dig otrygg så ta kontakt med oss på mailen så svarar vi på dina frågor :)

Vad får jag absolut inte glömma i min packning?
I utskicket finns alltid en packlista. Denna går att få tag på innan om du frågar. Men viktigast är: lajvkläder, trollstav, bra skor, något som håller dig varm, sovsaker och mediciner.

Jag har läst igenom all information på hemsidan och wikin, men är rädd att jag glömt något!
Läs igenom utskicket när det kommer och peppa! Vi ses på lajvet!


Karaktärer

Jag är X år och identifierar mig som tjej/kille/ickebinär/annat/etc, vad får jag spela?
Vi är öppna för att folk spelar både äldre, yngre och vilket könsidentitet/kön de vill så länge som du sminkar/klär dig efter bästa förmåga. Spelar ni en annan könsidentitet, sexuell läggning eller liknande än det ni har off-lajv förväntar vi oss att det sker på ett respektfullt och seriöst sätt. Det kan dock vara praktiskt om du har samma kön och är ungefär i ålder som din karaktär. Men du får gärna spela 18 år fastän du är 28 år eller 54 år fastän du är 16 år så länge du har viljan att anta utmaningen. Vi lajvar för att kunna spela någon annan än oss själva!

Varför får jag inte [ha en horrokrux / spela väldigt galen auktoritetsperson / vara 500 år gammal / vara en 17årig hit-wizard / ha supermäktig magi som inte finns i magisystemet]?
Samtliga saker som står ovan är inte orealistiska i lajvvärlden, men de är också saker som är mer eller mindre ovanliga. För att skapa ett bra lajv måste vi göra ett urval om vilka roller vi har med och inte. Ofta så vill vi också känna personen lite innan vi låter denne ha en mer udda roll - kom därför på ett lajv med en karaktär som är relativt normal först. Sedan kan vi diskutera. Vi vill dessutom gärna veta att personen faktiskt kommer på lajvet innan vi lägger massa tid på att diskutera karaktärskoncept.

Får jag komma som något annat än en människa?
Ja, om du lajvat på Bifrost tidigare. Nej, om du inte lajvat på Bifrost tidigare.
Det finns många möjligheter att spela andra raser än människa, såsom t ex varulv, vampyr, troll eller ett halvblod mellan människa och någon av de raserna. Att lägga in nya raser som inte omnämnts tidigare i Harry Potter-fiktionen är också möjligt men behöver motiveras. Om du har en idé så ta kontakt med oss! MEN gå på ett lajv som vanlig människa först.

Jag har massa idéer och vill bolla karaktärer!
Maila gärna arrangörerna på frifantasi@hotmail.com om du vill ha kontakt med oss. Handlar det mer om input och rena bollplank - gå gärna med i Facebookgruppen och sök efter personer att bolla med där. Vi föredrar att ni har relativt färdiga idéer när ni pratar med oss, alternativt konkreta frågor.

Får jag komma i min Draco/Harry/Snape/Ron/whatever cosplay?
Nej! Det kan fungera att använda delar av cosplayen men tänk på att Hogwartsmärken inte funkar så bra eftersom vi är på den svenska skolan Bifrost!

Kan jag ta med mig Fantastiska vidunder och var man hittar dem, Quidditch genom tiderna eller Tales of Beedle the Bard?
Absolut! Vi tycker det är kul att det finns böcker som är in-lajv och uppmuntrar deltagare att ha med dem. Det finns också andra böcker som kan funka bra, är du osäker så hör av dig!

2 kommentarer:

  1. Kan man spela 15 om man är 13?
    Jag och en kompis är intresserade.
    Och hur många är det beräknat kommer?

    SvaraRadera
  2. Som sagt så måste man tyvärr vara minst 14 år för att delta på lajvet. Men vi hoppas att vi arrangerar ett till lajv nästa år och att ni fortfarande vill komma då :)

    SvaraRadera